Herbata zielona z dodatkami

Herbata zielona jest zaraz po wodzie najchętniej i najczęściej wybieranym napojem na całym świecie. Od lat sukcesywnie wykorzystywana jest w przemyśle leczniczym i kosmetycznym a jej niezwykłe właściwości pozwalają zdziałać cuda. Uważana jest za ”eliksir młodości” i ”pochłaniacz cholesterolu”, pomaga w prawidłowym utrzymywaniu i kontroli masy ciała, niweluje komórki rakotwórcze i świetnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. 

Historia zielonej herbaty

Zielony kolor herbaty jest pierwszym uzyskanym po uzbieraniu, wysuszeniu i zaparzeniu gotowych liści. Dopiero odpowiednia fermentacja powoduje, że kolor zmienia się na czarny. Przez wiele lat była stosowana w Chinach jako napar leczniczy który w powodzeniem działał na różne dolegliwości.

Zielona herbata smakowa

Zielona herbata sama w sobie nie zachęca nas smakiem. Jednak w połączeniu z odpowiednimi dodatkami pozwala nie tylko delektować się chwilą przyjemności ale korzystnie wpływa na nasz nastrój i samopoczucie.

zielona herbata smakowa

Przykłady herbaty zielonej z dodatkami:

  • Genmaicha – japońska herbata z dodatkiem prażonego ryżu, często nazywana potocznie ”popcorn tea” z powodu pękającego ryżu podczas prażenia. Początkowo pita przez niższą klasę społeczną w Japonii, dzisiaj pita przez wszystkich, najczęściej dodawana do posiłków. Sposób  parzenia: zalać wodą o temperaturze 80-85 °C  i parzyć ok. 3-5min.
  • Sencha – japońska herbata którą zaparza się z niezmielonych liści. Można z niej przygotować do 3 naparów. Zaparza się ją wodą o temperaturze 60-80 °C przez 1-3 minuty. Świetnie współgra z korzeniem żeń-szenia. Niweluje stres i działa kojąco.
  • Gejsza – jest to mieszanka trzech zielonych herbat chińskich: ssencha, bancha i kukicha z dodatkiem pędów bambusa, kawałków imbiru, ziarna sezamowego, kwiatów róży, cytryńca chińskiego i aromatu. Dzięki połączeniu tych składników napar parzony krótko doda energii i orzeźwienia, parzony dłużej uspokaja i rozluźnia.